Vattenläcka i Sigtuna stad-området

Avslutad

Kl 08:45 har besked kommit från laboratoriet att dricksvattnet nu är tjänligt. Om det kommer ytterligare information så kommer denna att uppdateras här på vår  hemsida.

Kl 07:00, ännu inget besked från laboratoriet om vattenanalyserna. Fortsätt koka dricksvattnet inom Sigtuna Stad och Ölsta By tills vi kommer med mer information. Vattenläcka vid Trävägen/sågen/Rävsta blev reparerad kl 04.  Provtagning är utförd på tre platser kl 10, så fort godkända vattenprov finns meddelas detta här, tidigast finns besked fredag morgon 4 dec. Drickvsattnet i de vattentankar som finns utställda behöver inte kokas. Spolning av vattenledningarna pågår för att omsätta vattnet och få bort all luft. Ytterligare information hittar du längre ner på vår hemsida under Projekt/Vattenläcka i Sigtuna stad-område.

Vattenläckan är lagad kl 04. Nu har vatten kommit fram till alla hushåll. Fortsatt kokning av det vatten som ska drickas gäller.  Provtagning på tre platser är utförd och första analyssvar kommer på förmiddagen 4 december. Då kommer vi direkt uppdatera informationen här. Provtagning av dricksvatten är en rutin vid vattenläckor för att kvalitetssäkra dricksvattnet. Det finns en minimal möjlighet att något av markvattnet skulle kunna ta sin in i ledningen när läckan lagas. Vattenledningssystemet spolas nu för att få bort eventuell luft och omsätta vattnet.

Vattentankar finns uppställda på följande platser (detta vatten går att dricka direkt):

NY Infart till Sigtuna folkhögskola

NY St:Pers skolan

NY St:Olofsskolan

NY St:Gertrudsskolan

NY Josefinaskolan

NY Ölsta By vid infarten

Brännbo, St Brännbovägen/Bergvägen intill anslagstavla.

Gamla Landsvägen/Granitvägen vid p-plats.

Hemskogens sjukhem, vid entré.

Humlegården, Stora gatan, mitt för Stora gatan.

Hällsboskolan, servicehuset.

Klockargården, Stora gatan, torget intill sjukhemmet.

Munkholmen, Munkholmsvägen/Anundsväg på trottoar.

Mälargården, huvudentré.

Korsningen Pilsbovägen/Nyponvägen

Prästgårdsängarna, Prästängsvägen/Billbyvägen på trottoar.

Rådhustorget, Stora gatan intill Rådhuset.

Sjudargården, Gunilla  Bjerkesväg, vid soprum.

Vårdcentralen, Stenvretsvägen, vid p-plats.


Vad ska du göra när kommunen rekommenderar att dricksvattnet ska kokas?

När det finns misstanke om att dricksvattnet innehåller mikroorganismer, som kan göra dig sjuk, rekommenderar kommunen att du kokar dricksvattnet innan det används. Kokningen dödar mikroorganismer som bakterier, virus och parasiter.

Koka upp dricksvattnet i kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt! Det räcker att koka upp dricksvattnet- det behöver alltså inte koka en viss tid.

Förvara dricksvattnet i en väl rengjord behållare i rumstemperatur eller kallare- gärna i kylskåp.

KOKA ALLT DRICKSVATTEN SOM SKA ANVÄNDAS TILL DRYCK!

Kokt dricksvatten ska dessutom användas till att, laga mat som inte ska kokas eller värmebehandlas över 100°C, blanda med saft eller andra drycker. Brygga kaffe, eftersom kaffebryggare inte värmer dricksvattnet tillräckligt för att döda mikroorganismer, göra is, skölja frukt, sallad och grönsaker som inte ska kokas samt för att borsta tänderna.

Okokt dricksvatten kan användas till att koka mat, tvätta händer och ansikte duscha i, men se till att små barn inte sväljer av vattnet. Undvik att bada. Spola toaletten, diska i maskin på högsta temperatur (använd torkprogrammet) eller för hand (låt disken torka innan den används) tvätta kläder städa och rengöra ytor och vattna blommor.