Återvinningshelg i Sigtuna stad 29/9 - 30/9. Passa på att besöka oss och lämna in grovafall, farligt avfall, trädgårdsavfall och återbruk.

Vi finns på infart till Prästängens sporthall och bilarna står uppställda mellan klockan 10.00 -14.00 - Välkomna!

Släng skräp i papperskorgen

Varje vecka fastnar ungefär 17 ton, alltså 17 000 kilo, skräp i rensgallren på Käppalaverket. Det är nästan 900 ton, eller 900 000 kilo skräp varje år! Den mängden vill vi minska. Och du kan hjälpa oss.

Skräp som spolas ner i avloppet orsakar problem. Både i hemmen, lokalt i kommunernas avloppsledningsnät, i Käppalaförbundets avloppstunnel och på Käppalaverket där avloppsvattnet renas.

Skräpet täpper till ledningar, fastnar i pumpar och annan mekanisk utrustning och orsakar onödiga kostnader. Har du otur kan det bli stopp redan i avloppet i ditt hem så att du måste tillkalla och betala en rörmokare för att få bort stoppet.

Det är bara toalettpapper som löses upp

En del tänker att det väl inte kan vara så farligt att spola ner en tops eller en bomullstuss någon gång då och då. Men tänk då på att vi på Käppalaverket renar avloppsvatten från över en halv miljon människor. Om alla spolar ner en tops var så blir det tillsammans enorma mängder.

En del tror att våtservetter, näsdukar, hushållspapper, bomullstussar och annat löses upp på vägen till avloppsreningsverket. Men det stämmer inte. Det är bara toalettpapper som är tillverkat för att lösas upp snabbt.

Papperskorgen är lösningen

Hjälp oss att minska mängden skräp i avloppet. Det är enkelt. Gör så här:

Spola bara ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten.
Skaffa en papperskorg och ställ i badrummet och släng alltid tops, bomullstussar, våtservetter, tamponger och annat skräp i den.

Tack för din hjälp!

 

 

 

Mer information

Se de vanligaste och de konstigaste skräpen som fastnat i Kapplas rensgaller på www.kappala.se/skrap