Avloppsvatten

Det förorenade spillvattnet från toalett, disk, tvätt och hygien renas i Käppalaverket som ligger i Lidingö kommun.

Spillavloppsvattnet, drygt 5 miljoner kubikmeter per år, transporteras i kommunens avloppsledningsnät som är ungefär 180 km långt med tillhörande nära 40 st. pumpstationer för vidare transport i ett långt tunnelsystem till Käppalaverket i Lidingö. Där renas avloppsvattnet innan det släpps ut i Östersjön.

På Käppalaförbundets webb finns det mycket matnyttigt att läsa och det går dessutom att boka ett studiebesök. Länken finns nedan.

Använd miljömärkt tvättmedel när du tvättar, det är bäst för naturen. Använd miljömärkta rengöringsmedel och välj även gärna miljömärkt när du köper schampo, tvål och liknande.

Inget av detta ska ner i avloppet:

  • Färgrester och lösningsmedel.
  • Tungmetaller och motoroljor.
  • Cigarettfimpar och snus.
  • Bindor och tamponger.
  • Kondomer.
  • Tops och plastdetaljer.
  • Mediciner.
  • Fett.

Det enda avloppsvatten vi vill ha är från:

  • Toalett
  • Bad och dusch
  • Disk
  • Tvätt

Stoppa fettpropparna!

Hjälp till att minska mängden fett i avloppet. Det är enkelt.

Gör såhär:

  1. Torka ur stekpannan, kastrullen och ugnsformen med papper när du har lagat mat. Släng pappret i påsen för matavfall eller i soporna.
  2. Samla upp frityrolja när du har friterat.
  3. Samla upp matolja från exempelvis burkar med soltorkade tomater eller tonfisk.
  4. Häll den överblivna oljan i en liten plastflaska. Använd gärna en så kallad fettratt så blir det enkelt att hälla över.

Mer om hur matfett ska hanteras läser du  här. Läs även gärna mer på www.kappala.se/fett.

Käppalaverket

Den rening av avloppsvatten som i naturen tar tre månader, samma process klaras av i Käppalaverket på ett dygn. Genomsnittligt flöde genom verket är 7 badkar i sekunden. Detta motsvarar ungefär 50 miljoner m³ vatten per år.

Biogas till SL:s bussar

Biogasen från Käppalaverket räcker till att driva ungefär 100 bussar. Utsläppen av koldioxid från fossila bränslen beräknas minska med ungefär 9 000 ton per år om man kör 100 bussar på biogas i stället för på diesel.

Avloppsslammet

En av Käppalaverkets uppgifter är att återföra avloppsvattnets näringsämnen till jord- och skogsbruk. En stor del av näringsämnena finns i det slam som bildas i reningsverket. Varje år produceras ca. 30 000 ton avvattnat slam, som i stor utsträckning används som växtnäring på åkermark. Slammet från Käppalaverket kontrolleras noggrant och är av god kvalitet, merparten används för jordtillverkning och resterande slam används i jordbruksmark.

Köksavfallskvarn – nej tack!

BOA- en utredning utförd av Käppala och SÖRAB

Käppalaförbundet tillsammans med SÖRAB färdigställde 2009 en rapport om användandet av KAK, vilken tyder på att miljönyttan inte är så stor som man kan tro. Projektet heter BOA, Biologisk behandling av Organiskt matavfall med hjälp av Avfallskvarnar. Studierna visar att det organiska matavfallet börjar brytas ned redan i ledningsnätet, vilket fräter på ledningarna. När matavfallet väl når avloppsreningsverket, där det ska rötas, har mängden biogas som kan utvinnas minskat så pass att miljönyttan kan ifrågasättas.

Att samla in matavfall i separat brunt kärl är förstahandsvalet och även det mest miljövänliga enligt undersökningar som gjorts. Det insamlade matavfallet blir då både biogas och biogödsel.

Avloppsstopp

Om du har upptäckt ett akut problem, till exempel vattenläcka, källaröversvämning eller avloppsstopp så måste du kontakta oss direkt.

Dagtid: 08- 409 251 01 (växel)

Kvällstid/Jour: 08-454 25 66 (SOS Alarm)

Får du akuta avloppsproblem på din egen fastighet ska du alltid först kontakta Sigtuna Vatten & Renhållning AB. Vi undersöker om problemet är i det allmänna ledningsnätet eller i ledningen på din fastighet, som du själv ansvarar för (se bild). Om du anlitar ett privat företag och det visar sig att problemet ligger i det allmänna ledningsnätet kan Sigtuna Vatten och Renhållning AB inte ersätta dina utlägg.

Om ditt ärende inte är akut gör du en felanmälan. För att göra en felanmälan fyller du i formuläret som du hittar här.

Relaterade länkar:

Käppalaförbundet