Dricksvatten

Världens vanligaste och viktigaste livsmedel.  Samma vatten som vi dricker idag dracks för 56 miljoner år sedan av dinosaurierna. Ur kranarna i Sigtuna kommun rinner vatten av mycket god kvalitet.

Varifrån kommer det allmänna dricksvattnet?

Sigtuna är, tillsammans med 13 andra kommuner i norra Stockholm medlem i kommunförbundet Norrvatten. Norrvatten driver Görvälnverket vid Mälaren, som årligen producerar ungefär 45 miljoner m³ dricksvatten. Läs gärna Norrvattens broschyr ”Från Mälaren via Norrvatten” nedan. Norrvatten sköter även huvudvattenledningsnätet ut till medlemskommunerna, se mer i dokumentet ”Att tänka på innan du gräver” nedan.
Mer information om Norrvatten finns på deras webb.

Vattentornet

Vattentornet i Valsta gör att vattnet håller ett lagom tryck hos dig som konsument. Tornet fungerar även som vattenreserv vid kortare avbrott i vattenleveransen.

Dricksvattnet i Sigtuna kommun

Sigtuna kommuns ledningsnät är cirka 430 km långt. För att försäkra vattenförsörjningens goda funktion pågår ett kontinuerligt underhålls- och renoveringsarbete. Det finns dygnet runt personal i beredskap för att åtgärda akuta läckor.

Den totala vattenförbrukningen i Sigtuna kommun uppgår till cirka 3,3 miljoner m³ under ett år, eller ca 6 300 liter per minut. 60 procent av vattnet förbrukas i hushållen och resten används inom industri och allmän service.

En person använder i snitt cirka 150 liter vatten per dygn för att laga mat, tvätta, diska, duscha etc. Av detta är det bara cirka 8 liter som används till mat och dryck.

Hållbar vattenförbrukning

Var varsam och sparsam med kranvattnet

Det finns två skäl att inte slösa med vatten, för att spara pengar och, framförallt, för att spara miljön. Både produktion och uppvärmning av vatten kostar pengar och energiframställningen belastar miljön. Därför är det viktigt att hushålla med både kallt vatten och varmvatten. 

I Stockholmsområdet är vi lyckligt lottade som kan hämta vatten i Mälaren för att producera dricksvatten. Men även om det finns gott om vatten i sjön så kan vattenverken bara rena och producera en viss mängd dricksvatten. Av hållbarhetsskäl är det alltid viktigt att tänka på att minska onödig vattenförbrukning. Under våren och sommaren är det extra viktigt att vi är sparsamma med kranvattnet, då många vattnar sina trädgårdar och fyller sina pooler. Om både privatpersoner och verksamheter hjälps åt, så kan vi tillsammans spara mycket vatten och se till att det räcker till alla. Läs gärna mer på Norrvattens hemsida eller på Sigtuna kommuns hemsida.

Slösa inte med dricksvatten i onödan. Spola däremot  tills det känns kallt och friskt innan det tas till matlagning eller dryck. Detta gäller speciellt om vattnet stått stilla i kranen en tid. Använd inte varmvatten till dryck och matlagning, det är bara kallvatten som är klassat som livsmedel.

I Sverige gör vi av med 140 liter vatten per person per dygn

Varje person förbrukar i genomsnitt 140 liter vatten per dygn. Mer än hälften av allt vatten vi använder går åt till personlig hygien. Om du stänger av kranen när du borstar tänderna och rakar dig samt väljer dusch istället för bad, så är du med och sparar på vår allra viktigaste naturresurs.

Bra att veta

  • En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter.
  • För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten.
  • Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter.
  • Det går åt cirka 50 liter vatten för en maskin tvätt.
  • Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.
  • I Stockholmsområdet är vattenförbrukningen vanligtvis som högst i maj och juni

Så här sparar du på vatten

  • Duscha istället för att bada.
  • Ta korta duschar istället för långa. Stäng av vattnet i duschen när du tvålar in dig.
  • Stäng av vattnet när du borstar tänderna.
  • Kör fulla disk- och tvättmaskiner.
  • Ställ en fylld tillbringare i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.
  • Laga droppande kranar och läckande toalettstolar.

Så här får du en fin trädgård med mindre vatten

  • Om något i trädgården behöver vattnas: vattna tidig morgon, på kvällen eller nattetid och undvik att vattna när det är som varmast.
  • Vattna med kanna eller vattenslang som du håller i handen.
  • Spara regnvattnet från stuprör i en tunna och använd det för vattning.
  • Placera krukor med känsliga växter på skuggiga platser under soliga dagar.
  • Använd täckodling. Det hjälper till att minska markens vattenavdunstning.
  • Lägg inte nya gräsmattor och plantera inte nya häckar under våren och sommaren. Gör det hellre på hösten, det vill säga i september och framåt.

Vattenkvalitén

Kontroll av dricksvattnet

Livsmedelverket är den myndighet som sätter gränsvärden för dricksvattnets innehåll av olika ämnen. Gränsvärdena sätts utifrån tekniska, estetiska och hälsomässiga krav. Länk till Livsmedelsverket finns nedan.

Vattenkvalitén provas regelbundet enligt ett omfattande provtagningsprogram. Vattenprover tas från råvattnet Mälaren, i Görvälnverket, vattentornet och hos ett antal konsumenter. Proverna analyseras i Görvälnverkets laboratorium. På Norrvattens webbsida  finns analysresultat att läsa. Vattenprov kan även tas vid klagomål på dricksvattnet för att kontrollera vattenkvalitén. Det går bra för dig som konsument att ringa till Norrvattens laboratorium för att få specialistsvar om dricksvattnet.

Vattnets kemiska egenskaper

Dricksvattnet är medelhårt på gränsen till mjuk (6 dH). Vid tvättmedels- eller diskmedelsdosering ska man dosera efter anvisningarna för mjukt vatten. Det ger lägre tvätt- och diskmedelsförbrukning och ett bättre tvätt- och diskresultat. Dricksvattnet är saltfattigt och svagt basiskt. Bakteriehalterna är låga i förhållande till gränsvärdena. Klorhalten (bunden klor) är likaså mycket låg. Fluoridhalten är mycket låg varför den har en mycket begränsad kariesförebyggande verkan.

PFAS

• Under 2023 har medelvärdet för PFAS4 varit 3,9 nanogram per liter vatten för dricksvattnet.

• Det nya, betydligt lägre gränsvärdet för PFAS börjar gälla 2026. Det nya gränsvärdet för PFAS4 är 4 nanogram per liter vatten.

• Norrvattens dricksvatten innehåller idag PFAS4-halter nära det nya gränsvärdet, och Norrvatten kommer att införa ytterligare rening.

Mer information finns på Norrvattens hemsida

Vattenmätare

Varje fastighet ska ha en vattenmätare som mäter den aktuella vattenförbrukningen.

Vem ansvarar för vad?

Vattenmätaren tillhandahålls och monteras av huvudmannen, Sigtuna Vatten & Renhållning. Fastighetsägaren ansvarar för att vattenmätarens placering är lämplig ur arbetsmiljösynpunkt, att den sitter frostfritt, samt att konsol och avstängningsventiler finns monterade och är i bra skick. Det är fastighetsägaren som ska underhålla konsoll och avstängningsventiler. Mer information om placering av vattenmätare finns i dokumentet längst ner på sidan.

Byte av vattenmätare

Mätarbyten sker var 10:e år för villafastighet. Då tas den befintliga mätaren in för funktionskontroll och samtidigt sätts det upp en annan vattenmätare på mätarplatsen.

I samband med montering installeras en backventil i vattenmätaren för att skydda så att inte orenat vatten från fastigheten kommer ut i det allmänna dricksvattennätet.

Återströmningsskydd

I samband med montering installeras en backventil i vattenmätaren för att skydda så att inte orenat vatten från fastigheten kommer ut i det allmänna dricksvattennätet. Läs mer nedan.

Vad gör jag om jag misstänker att min mätare inte fungerar?

Du kontaktar oss, se kontaktuppgifter längst ner. Vill du att mätaren kontrolleras och det visar sig att det inte var något fel på den får du som fastighetsägare betala undersökningskostnaden enligt gällande taxa. Om det däremot skulle visa sig att din mätare skulle ha registrerat för hög mängd vatten kommer du att kompenseras genom återbetalning.

Tänk på att först kontrollera kranar och toaletter så att inget står och droppar eller rinner.

Fakta om vattenmätaren

Mätaren har ett nummer (identifikation) som står på lockets insida. Det förekommer tre olika mätartyper.

Så läser du av din vattenmätare

Avläsningskort skickas i oktober varje år ut via brev till alla fastighetsägare. Mätaravläsning kan även lämnas på Mina sidor.

Har du en vattenmätare av denna typ läser du av de stora siffrorna. De små upphöjda siffrorna är decimaler och ska inte vara med. Utelämna inledande nollor. Tänk på att texten på vattenmätaren är åt rätt håll när du läser av mätarställningen, så att siffrorna inte blir lästa upp och ner.

Har du en vattenmätare av denna typ skriver du in de siffror som syns i räkneverket. Utelämna inledande nollor.

Har du en vattenmätare av denna typ läser du av siffrorna med svart bakgrund i räkneverket. Siffrorna med röd bakgrund är decimaler och ska inte vara med. Utelämna inledande nollor.

Återströmningsskydd

I enlighet med SS-EN 1717 ska fastighetsägare som brukar det allmänna vattenledningsnätet förse inkommande vattenledning med återströmningsskydd, då risk för återströmning finns. Vid byte av vattenmätare i äldre småhus sätter huvudmannen in en backventil om sådan saknas.

Kravet på återströmningsskydd finns för att skydda kvalitén på dricksvattnet. Vatten från fastigheter ska inte kunna åka ut i det allmänna nätet. Vatten förorenat med bakterier från t.ex. badkar, varmvattenberedare, trädgårdsslangar m.m. kan förorena dricksvattnet om inte återströmningsskydd finns.

Sprinkler

Sigtuna Vatten & Renhållning har enligt lagen om allmänna vattentjänster ingen skyldighet att tillhandahålla vatten för sprinklerförsörjning. Vid sprinkleranslutning ska sprinklertank installeras och reglerna för anslutningen ska följas.

Anledningen är att vi levererar ett livsmedel som måste ha bra kvalitet hela tiden. En sprinkler behöver mycket vatten, vilket ökar hastigheten i ledningsnätet och därmed kan vattenkvaliteten försämras.

Reglerna om sprinkleranslutning hittar du under nedladdningsbara dokument.