
Internationella matsvinnsdagen
29 september
Att slänga mat är också att slänga pengar – minska matsvinnet
Den 29 september är det internationella matsvinnsdagen. En dag instiftad av FN för att uppmärksamma matsvinnet, med målet att halvera mängden matsvinn till 2030. Att minska mängden matsvinn är något som gynnar både plånbok och miljö.
Vad är matsvinn?
Matsvinn är mat och dryck som skulle kunnat ätas eller drickas men som i stället slängs. Det är alltså inte ben, kärnor, kaffesump och annat matavfall som du inte kan äta.
Idag slängs, enligt Naturvårdsverket, ca 26 procent av all mat. Detta är drygt 15 kg per person och år i Sverige. Men man behöver skilja på onödigt och oundvikligt livsmedelsavfall. Gränsen mellan dessa två är flytande. Vilka delar som äts eller skärs bort beror på personliga preferenser och varierar i olika matkulturer.
• Onödigt livsmedelsavfall är matrester från tallriken och varor som blivit över eller ses som för gamla. Sådant som hade kunnat ätas av människor.
• Oundvikligt livsmedelsavfall är oätliga delar av livsmedel som ben, äggskal och kaffesump.
Vad kan du göra för att minska ditt matsvinn?
1. Planera måltider:
Planera dina måltider och inköp noggrant. Att köpa mat och sedan slänga den är lika galet som det låter. Tänk kortsiktigt när du handlar.
2. Kontrollera användbarhetsdatum:
Försök att använda matvaror innan de når sina användbarhetsdatum. Bröd är det vi slänger allra mest av. Att skiva och frysa in bröd gör att det håller längre. Men fler livsmedel är fortfarande säkra att äta efter bäst-före-datumet, så lita inte helt på det. Använd istället dina sinnen för att bedöma om maten är fortfarande bra.
3. Förstå skillnaden mellan bäst före och sista förbrukningsdatum:
Bäst före-datum indikerar kvaliteten på maten, medan sista förbrukningsdatum indikerar säkerheten. Undvik att slänga mat enbart baserat på bäst före-datum om den fortfarande verkar vara i gott skick.
4. Ät maten i tid:
Det är inte en kort hållbarhetstid i sig som orsakar svinn, utan inköpsmönster, mathantering och matvanor. Skälet till att mat kastas är inte kort hållbarhetstid utan att produkten inte förbrukades i tid.
5. Förvara maten rätt:
Förvara maten på rätt sätt för att förlänga dess hållbarhet. Om du håller kylskåpstemperaturen på 4 grader så håller maten längre. Om det är kallare kan maten få frostskador, och om det för varmt kan det i sin tur leda till bakterietillväxt. I kylen ska det därför aldrig vara mer än 8 grader. Vi slänger massor av tillagad mat innan den hunnit bli det minsta dålig. Din vanliga matlåda har oftast en livstid på en hel vecka i kylskåp. Titta, lukta och smaka innan du slänger maten!
6. Portionera rätt:
Lär dig att portionera maten så att du inte lagar eller serverar mer än du kan äta. Om du har rester, planera att använda dem i kommande måltider. Eller ha dem i din matlåda.
7. Använd rester:
Rester kan vara en utmärkt bas för nya måltider. Kolla vad som finns hemma innan du handlar och försök utgå från de matvaror som har kortast datum när du lagar mat. Ett toppentips som minskar både svinn och matbudget!
Genom att ta små steg för att minska ditt matsvinn kan du spara pengar och minska din miljöpåverkan samtidigt som du främjar en hållbar livsstil. Matsvinn är miljöpåfrestande och bidrar till en stor del av svenskarnas klimatutsläpp enligt Naturvårdsverket. För att rädda klimatet har FN beslutat att det globala matsvinnet bör halveras till år 2030. Matrester blir biogas, vilket är bra. Och det är bra att matresterna kan komma till nytta och bli biogas som driver våra bussar, men det är mycket bättre för klimatet att inte slänga maten över huvud taget.