Dagvatten

Dagvatten är avrinnande regn- och smältvatten inom tätorterna. Sigtuna kommun och Sigtuna Vatten & Renhållning är en del av Oxunda Vattensamverkan, vars dagvattenpolicy tillämpas i kommunen.

Då mark bebyggs med hus och vägar m.m. ändras regnvattnets naturliga avrinningsförhållanden. Det kan inte längre infiltrera i mark och bilda grundvatten, utan rinner snabbt bort i form av dagvatten till diken och dagvattenbrunnar innan det rinner vidare till sjöar och vattendrag.

Dagvattnet för med sig de föroreningar som samlas på trafikytor, tätorts- och industriområden (exempelvis tungmetaller, olja och näringsämnen). Vattendrag och sjöar dit dagvattnet avleds blir överbelastade, vilket kan medföra algblomning, igenväxning, syrefattiga bottnar samt förgiftning av vattenlevande växter och djur. Samtidigt påverkas vattenbalansen i områden varifrån regnvatten avleds, vilket vid minskad infiltration kan medföra skador på vegetation och byggnader när grundvattennivån sänks.

För att kompensera för de hårdgjorda ytorna och försöka återskapa vattnets väg behöver dagvatten renas, fördröjas och om möjligt infiltreras. Så kallat lokalt omhändertagande eftersträvas vid all nybyggnation, vilket innebär att hanteringen sker inne på fastigheten. De krav på dagvattenhanteringen som tillämpas i kommunen återfinns bland dokumenten nedan.

Dagvattenledningsnätet i kommunen är ungefär 120 km långt och utöver detta finns en dagvattentunnel som är närmare 4 km samt en mängd diken. Allt dagvatten rinner med självfall. Vi har drygt 20 dagvattenanläggningar för fördröjning och sedimentering av föroreningar.

Visste du att mycket av det vatten som rinner ner i en gallerbrunn helt orenat når sjöar och vattendrag?

I tätbefolkade områden är dagvatten en av de främsta påverkanskällorna på våra vatten. Med dagvatten menas det regn- och smältvatten som tillfälligt rinner ovanpå marken. Dagvatten leds via brunnar och tar med sig miljögifter och näringsämnen rakt ut i våra sjöar och vattendrag vilket påverkar våra vatten negativt. Edsviken och Oxunda vattensamverkan har tillsammans tagit fram en informationsfilm, ”Många bäckar små”, där du kan lära dig mer om hur vi tillsammans kan minska den påverkan som kommer från dagvatten.

Tillsammans värnar vi våra vatten!

Ytterligare en film som handlar om dagvattnets väg genom Oxunda avrinningsområde finns också här nedanför.