Fettavskiljare
Fett sätter igen avloppsledningar. Eftersom ledningsnätet är dimensionerat för att ta emot spillvatten av hushållskaraktär måste verksamheter som storkök, gatukök, restauranger, bagerier med flera ha en EU-godkänd fettavskiljare installerad.
Fettavskiljare- ett krav för livsmedelslokaler
Fettutsläpp från restauranger, gatukök, livsmedelsaffärer med mera orsakar på många håll problem i avloppsledningarna. I ledningarna sjunker vattentemperaturen, vilket gör att fett fastnar i rören och kan orsaka stopp i ledningsnätet. Konsekvenserna kan bli översvämning av avloppsvatten i källarutrymmen eller att orenat vatten kommer ut i vattendragen. Enligt ABVA (allmänna bestämmelser för brukande av Sigtuna kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning) får fastighetsägare inte släppa ut fett i större mängder.
Exempel på verksamheter som måste ha fettavskiljare:
- Bageri
- Charkuteri
- Café/konditori
- Friteringsanläggning
- Gatukök
- Hamburgerbar
- Mottagningskök
- Personalmatsal
- Pizzeria
- Tillverkningskök
- Restaurang
- Salladsbar
- Sushi
- Tillverkningskök
Tömning
Fettavskiljaren ska enligt renhållningsordningen för Sigtuna kommun tömmas minst fyra gånger per år. Anmälan om tömning och tömningsintervall ska göra till Sigtuna Vatten & Renhållning kundtjänst på telefon 08-409 251 01. Tömning ska utföras av vår upphandlade entreprenör.
Hur gör man för att installera en fettavskiljare?
Före installation ska fettavskiljaren anmälas via blanketten Fettavskiljare. Till anmälan ska en VA-ritning bifogas, ritningen ska visa placering av fettavskiljaren med anslutnings- och avluftningsledningar. Byggherren ska också göra en bygganmälan till Stadsbyggnadskontoret före planerad installation av fettavskiljare.
När installationen är klar ska du anmäla det till Sigtuna Vatten & Renhållning AB och beställa tömning.
Dimensionering och utformning
Installera typgodkänd, rätt dimensionerad och funktionstestad fettavskiljare enligt standarden SS-EN 1825-1. Kontakta en leverantör/VVS-konsult/rörinstallatör för korrekt dimensionering och installation.
Placering
Fettavskiljaren får inte placeras i lokaler där man hanterar livsmedel. Den får heller inte placeras i utrymmen där man vid tömning måste dra slangar genom den lokal där man hanterar livsmedel. Se till att det finns tillräckligt med utrymme runt avskiljaren så att den är lättillgänglig vid rengöring, tömning och kontroll.
De krav som gäller för tömning av fettavskiljare framgår av avfallsföreskrifterna.
Här köper du din fettavskiljare
När du ska köpa en fettavskiljare är det viktigt att du kontrollerar att den är godkänd, inte bara testad, enligt EU-standarden SS-EN 1825-1 och SS-EN 1825-2.
I listan nedan finns företag som säljer en eller flera sorters fettavskiljare som är EU-godkända.
- ACO-Nordic
- Bia Cleantech
- Bioteria
- GPA Euronord
- Interspol Systems
- Matavfallssystem
- Reningssystem i Sverige
- Rensa Entreprenad
- Uson Miljöteknik
- Wavin
Fettåtervinning
Fettavskiljaren ska skilja ut fett från avloppsvatten, den är inte gjord för att ta upp större mängder lösa oljor och fetter från exempelvis fritöser, stekbord, eller dylikt som uppstår vid livsmedelshanteringen. Spillfetter som de kallas ska istället samlas upp i separata kärl och återvinnas.
För tömning av spillfett är det tillåtet att vända sig till till exempel Quatra, se.quatra.com eller annan godkänd entreprenör.