FYRFACK

–  insamlingssystem för dig som bor i villa och fritidshus

Villahushåll och fritidshus i Sigtuna kommun sorterar i fyrfackskärl.

Varje fastighet har två fyrfackskärl. I kärlen sorterar du matavfall, restavfall, tidningar/returpapper samt förpackningar av ofärgat glas, färgat glas, metall, papper och plast. 

Vid utsortering av matavfall, förpackningar och tidningar uppnås positiva effekter: 

  • Förpackningar och tidningar återvinns och nya produkter tillverkas.
  • Av matavfallet produceras biogas och biogödsel.
  • Mängden restavfall till förbränning minskar markant

    Läs gärna vår broschyr Sortera rätt lätt

Ökad sortering

Fyrfack har införts i ett 60-tal kommuner och har inneburit att hushållens sortering av avfall ökar. Mer material går till återvinning eftersom fyrfackssystemet gjort det lättare för kommuninvånare att sortera sitt avfall. Vid ökad återvinning uppnås ytterligare en positiv effekt i och med att mängden restavfall till förbränning minskar.

Fyrfackskärlen töms med en sopbil som har fyra fack som ser till att avfallet hålls sorterat. Varje material hålls åtskilt.

Här kan du se en film om hur tömningen går till med en fyrfacksbil, filmen är gjord av PWS. Klicka här för att komma till filmen.

Vanliga frågor

Det finns flera skäl till att vi valt att införa fyrfackssystemet som insamlingssystem.

  • Ökad service och sortering. Insamlingssystemet innebär en hög service för dig som bor i villa och fritidshus. Du minskar behovet av att åka till en återvinningsstation för att sortera förpackningar och tidningar/returpapper. Med fyrfackssystemet kan du sortera och även lämna förpackningar och tidningar/returpapper nära din bostad.
  • Miljövänligt, resurseffektivt och bidrar till ett mer hållbart samhälle. Erfarenhet visar att hushållens sortering av avfall ökar markant om det är enkelt att lämna ifrån sig sitt sorterade avfall. Bättre sortering leder till ökad återvinning och renare material. Rent material innebär att respektive material sorteras separat och inte blandas. På så sätt cirkuleras och återvinnas dina olika typer av avfall till nya produkter, vilket är både miljövänligt och resurseffektivt. En ökad sortering leder till att mängden material som går till förbränning minskas, och därmed i förlängningen ett mer hållbart samhälle.
  • Kostnadseffektivt och leder till färre transporter. Insamling av förpackningar och tidningar/returpapper sker i samma system som mat- och restavfallet.

*Restavfall är avfall som inte kan återvinnas på annat sätt än genom förbränning. Exempelvis blöjor, tandborstar, dammsugarpåsar, servetter, plastbestick, snus, cigaretter, tuggummi, plastleksaker (utan elektronik) etc.

Insatserna får inte tas bort.

Du som bor i lägenhet har i regel en annan typ av insamlingssystem. Många lägenheter har tillgång till full sortering i gemensamma miljörum.

Är du intresserad av förbättrad sortering vid din fastighet så kontaktar du i första hand din fastighetsägare. Sigtuna kommun kan hjälpa till med rådgivning men det är alltid fastighetsägarens ansvar att ställa i ordning ett utrymme eller en plats som gör det möjligt att sortera sitt avfall.

Ställ ut dina kärl innan klockan 06.00 på tömningsdagen. Om du har Sivabs app nedladdad får du en påminnelse direkt i mobilen klockan 19.00 dagen före tömning, om att det är dags att ställa ut dina kärl.

Klicka här för att komma direkt till Google play (för dig som har Android).

Klicka här för att komma direkt till Appstore (för dig som har Iphone). 

Ny avfallstaxa gäller från och med 1 januari 2024.

Här kan du läsa mer om avfallstaxan. 

Villahushåll

  • Kärl 1 töms varannan vecka. I det här kärlet sorterar du restavfall, matavfall, färgade glasförpackningar och tidningar/returpapper.
  • Kärl 2 töms var fjärde vecka. I det här kärlet sorterar du plastförpackningar, pappersförpackningar, metallförpackningar och ofärgade glasförpackningar.

Fritidshus

Fritidshusperioden pågår mellan vecka 16 och 41.

  • Kärl 1 töms varannan vecka. I det här kärlet sorterar du restavfall, matavfall, färgade glasförpackningar och tidningar/returpapper.
  • Kärl 2 töms var fjärde vecka. I det här kärlet sorterar du plastförpackningar, pappersförpackningar, metallförpackningar och ofärgade glasförpackningar.

 

 

Nej, det är standardindelningen som gäller. Insatsbehållarna får inte tas bort. Anledningen till standardindelningen är att olika avfall ska kunna hållas isär. Skulle det vara olika indelningar av kärlen så skulle avfallet blandas vid tömning. När ett fyrfackskärl ska tömmas så töms varje fraktion i varsitt fack och avfallet hålls på så sätt isär. Avfallet transporteras till en omlastningsstation där varje fraktion töms var för sig och mellanlagras i väntan på vidare transport. 

Om ditt hushåll har lite avfall kan du dela kärl med någon i ditt närområde. Ni delar då på abonnemangsavgiften (hämtavgiften).

Blanketten “dela fyrfackskärl” hittar du i självservice.

Om ditt hushåll har mycket avfall kan du beställa någon av våra olika tilläggstjänster.  

Blanketten “tilläggstjänst extrakärl” hittar du i självservice

Ja. För att hemkompostera ska du anmäla detta till bygg- och miljöförvaltningen. Om du hemkomposterar får facket för matavfall inte användas till andra avfallstyper. Du kommer att ha samma tömningsfrekvens som ett ordinarie abonnemang på dina fyrfackskärl. 

Om du inte längre vill hemkompostera kontakta oss på:
info@sigtunavatten.se eller Sigtuna Vatten & Renhållning AB, 195 85 Märsta.

Fyrfackskärlen töms med en sopbil som har fyra fack som ser till att avfallet hålls sorterat. Varje material hålls åtskilt.

Här kan du se en film om hur tömningen går till med en fyrfacksbil, filmen är gjord av PWS.

Filmen

Matavfall sorteras i papperspåsar avsedda för matavfall och restavfallet läggs i soppåse, resterande fraktioner lägger du direkt i fyrfackskärlens behållare. På insidan av dina kärl finns tydliga dekaler om vilken avfallstyp som ska läggas i vilket fack.

Tips för att spara plats i dina kärl

  • Vik ihop pappersförpackningar.
  • Använd gamla brödpåsar eller fryspåsar att lägga mjukplast i så att den komprimeras.
  • Metallburkar kan öppnas i botten och tryckas ihop.
  • Lägg mindre burkar i större burkar.


Ett fyrfackskärl har följande mått:
Bredd: 77 cm
Höjd: 110 cm
​Djup: 90 cm

Varje kärl rymmer 370 liter och består av fyra fack som separeras genom en mellanvägg och två mindre insatsbehållare. Fördelningen i varje kärl ser likadan ut för alla kommuninvånare. 

För att kärlen ska få plats måste uppställningsplatsen vara:
Bredd: 180 cm
Höjd: 110 cm, höjden med öppet lock är 180 cm

Båda kärlen behöver inte stå på samma plats eftersom de inte töms samtidigt. Om kärlen inte får plats där du har dina kärl idag, kan du ställa undan ett av kärlen och ställa fram det på tömningsdagen.

  • Förpackningar och tidningar/returpapper skickas till olika återvinningsindustrier och återvinns till stor del till nya produkter, förpackningar och tidningar. Till exempel kan glas återvinnas hur många gånger som helst till nya glasförpackningar, utan att kvaliteten försämras.
  • När det gäller pappersförpackningar blir pappret i förpackningen nya pappersförpackningar och plasten i förpackningen förbränns för att ge hela processen energi.
  • Allt matavfall omvandlas till biogas och biogödsel. Biogas används till fordonsbränsle och biogödsel används på åkermark för att odla nya råvaror.
  • Restavfallet förbränns och ger energi i form av el och värme.

Att återvinna förpackningar och tidningar/returpapper, sparar på jordens ändliga resurser då inga nya råvaror förbrukas. Det går dessutom åt mindre energi och transporter att återvinna än att producera nytt.

Ja återvinningsstationerna kommer att finnas kvar. Återvinningsstationerna ägs och sköts av Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI AB).

Här kan du läsa mer om återvinningsstationerna i Sigtuna kommun 

  • Kärlet ska vara utställd med handtag mot gatan och så nära sopbilens angöringsplats som möjligt.
  • Kärlet ska stå på en plan och hårdgjord yta utan nivåskillnader, såsom trösklar och kanter. Hårdgjord yta är exempelvis asfalt, slät marksten, betong eller motsvarande. Gräsyta, kullersten, grusväg och motsvarande ytor räknas inte som hårdgjorda ytor.
  • Dragvägen till sopbilen ska vara hårdgjord så att hämtningspersonalen kan dra eller skjuta kärlet utan svårigheter.
  • På tömningsdagen ska dragvägen till sopbilen vara fri från hinder