Avfall för företag

Du som är företagare behöver följa lagar och regler kring avfallshantering. Läs mer nedan för att se vad som gäller avfall som uppkommer i verksamheter.

Vad är avfall?

Avfall är allt du vill, måste eller är skyldig att göra dig av med. Exempel på avfall finns beskrivet i avfallsförordningens bilagor.

Hantering av avfall

Enligt EU:s avfallshierarki bör avfall, så långt det är möjligt, tas om hand enligt följande turordning:

  1. Återanvändning.
  2. Materialåtervinning.
  3. Förbränning, kompostering, rötning.
  4. Deponering.

Du ansvarar själv för hanteringen av ditt avfall. Endast hushållsavfall (mat- och restavfall) hämtas av kommunens entreprenör.

Förpackningsmaterial

Förpackningar delas upp i:

  • Pappersförpackningar (till exempel kartonger)
  • Plastförpackningar (till exempel plastflaskor)
  • Metallförpackningar (till exempel konservburkar)
  • Ofärgade glasförpackningar
  • Färgade glasförpackningar

Tömma Förpackningar

Från 1 januari 2024 måste matavfallet tömmas från förpackningar innan de sorteras som avfall. Bioavfall, som mat, ska också sorteras separat.

Läs mer på naturvårdsverkets webbsida

Serveringsställen där det säljs mat eller dryck

Om du driver ett serveringsställe som säljer mat eller dryck i förpackningar, där gästen kan äta eller dricka på plats, ska gästen kunna sortera sitt förpackningsavfall.

Förpackningarna ska sorteras ut i separata materialflöden, kartong för sig, plast för sig och så vidare. Även om gästerna sorterar avfallet fel så är det du som driver verksamheten som är ansvarig för att avfallet till slut är rätt sorterat.

Kravet gäller inte ställen med enbart take-away eller ställen utan sittplats, som till exempel food trucks.

Råd för en lyckad sortering

  • Se över behovet av förpackningar i verksamheten
  • Ha en dialog med din fastighetsägare och se över om ni kan hitta lösningar för avfallshanteringen.
  • Separera material och sortera var för sig. Om en förpackning består av flera material, sortera efter det materialet det är mest av i förpackningen. Färgade och ofärgade glasförpackningar ska alltid sorteras var för sig.
  • Informera all personal (även tillfällig) om att förpackningar ska sorteras. Sätt upp skyltar och skapa tydliga anvisningar för att underlätta att sortera rätt.
  • Töm och platta till förpackningar för att spara plats

Olika sätt att lämna ditt förpackningsavfall

Det förpackningsavfall som uppstår i din verksamhet, ska källsorteras och lämnas till återvinning. Det finns flera alternativ för dig att lämna förpackningsavfall.

Lämna på en av NPA:s mottagningspunkter

Du kan själv lämna ditt förpackningsavfall utan kostnad på Stena Recycling, Metallvägen 60, 195 72 Rosersberg eller anlita en transportör som ansvarar för att hämta, anmäla och transportera avfallet till mottagningsplatsen. De tar emot förpackningar av papper/kartong, plast, metall, färgat glas, ofärgat glas, trä och övriga förpackningsmaterial.

Anmäl dig till kommunens insamling

Om du har en samlokaliserad verksamhet som delar och använder samma kärl eller behållare som hushåll med fastighetsnära insamling, kan du anmäla dig till kommunens insamlingssystem och få dina förpackningar hämtade av dem.

Anlita en privat aktör

Du kan också välja att anlita en privat aktör som driver ett marknadsdrivet system för återvinning, som är anmält till Naturvårdsverket.

Förpackningsavfall från verksamheter får inte lämnas på kommunens återvinningsstationer.

Producentansvar

Producentansvaret omfattar alla företag som tillverkar, importerar eller säljer förpackade varor eller förpackningar. Detta gäller alla förpackningar, såväl konsument- som transport- och industriförpackningar.

Som producent har du fem ansvarsområden:

  1. Insamlingssystem: Se till att lämpliga system finns.
  2. Information: Informera förbrukare om återvinning.
  3. Återvinning: Säkerställ att förpackningar återvinns.
  4. Rapportering: Rapportera till Naturvårdsverket.
  5. Samråd: Samråd sker med kommunen.

Du kan uppfylla dessa ansvar genom att:

  • Ha ett eget system.
  • Ansluta dig till REPA, som erbjuder företag hjälp att uppfylla producentansvar genom förpackningsavgifter. 
  • Säkerställa att leverantörer hanterar producentansvaret.

Naturvårdsverket har sammanställt återvinningskraven samt återvinningsnivåerna för förpackningar.

Transporter av avfall

För att transportera avfall krävs tillstånd från länsstyrelsen. Avfall får bara transporteras yrkesmässigt av den som har särskilt tillstånd. Tillstånd krävs dock inte för transport av material till återanvändning, då materialet inte är farligt avfall.

Kontakta länsstyrelsen för att ta reda på mer om vad som gäller för transporter av avfall av olika slag.

ÅVC Voltgatan

Företag kan lämna sorterat avfall på Voltgatan mot avgift.

Kör du med tjänstebil privat till Voltgatan måste du föranmäla ditt besök.

Läs mer om vårt inpasseringssystem och föranmälan på vår sida om ÅVC Företag.

Hantering av farligt avfall

Allt fast eller flytande avfall som kan skada människor, djur och miljö räknas till farligt avfall.

I många verksamheter uppstår det avfall som är farligt för hälsan och miljön. Det är företagets/verksamhetens ansvar att se till att detta avfall tas om hand på ett rätt och godkänt sätt så att det inte skadar hälsa eller miljö. Läs mer om avfall i länkarna nedan.

Farligt avfall ska alltid förvaras så att eventuellt spill eller läckage inte förorenar mark och vatten eller når spill- och dagvattenledningar. Stora mängder farligt avfall ska därför vara invallade, t. ex. med ett plåtkar, så att skador på miljön minimeras vid läckage eller olyckor. OBS! Tänk på att avfettningsmedel inte får hamna i oljeavskiljaren eftersom oljan då kan passera avskiljaren.

När du hanterar farligt avfall måste du ha rätt kunskaper. Risker för människor och miljö ska förebyggas. Några av de viktigaste kraven vid hantering av farligt avfall är följande:

  • Du får inte minska mängden eller volymen avfall genom att till exempel driva av lösningsmedel, pressa oljefilter eller separera olje- och vattenfas genom att hälla spillolja i oljeavskiljare.
  • Farligt avfall ska förvaras utom räckhåll för människor och så att det inte riskerar att förorena vatten eller mark. I vattenskyddsområden finns särskilda krav på förvaring av spillolja och brandfarliga vätskor.
  • Normalt bör du forsla bort avfallet minst en gång per år. Du får inte samla på dig onödigt stora mängder avfall.
  • Avfallsbehållare eller andra förvaringskärl ska vara tydligt märkta med innehåll.
  • Det är naturligtvis också förbjudet att elda farligt avfall.

Abonnemang för verksamheter

Du som driver ett företag måste enligt lag ha ett avfallsabonnemang för hushållsavfall hos Sigtuna Vatten & Renhållning AB.

Hushållsavfall är det avfall som uppkommer och som läggs i sopkorgar inom lokalvården, på kontor, i lokaler, i lunchrum och på toaletter. Det omfattar dock inte det avfall som uppkommer vid produktion.

Driver du café, gatukök, hamburgerbar, konditori, pizzeria, restaurang eller salladsbar måste du även ha en fettavskiljare.

Det finns olika abonnemang för sorterat och osorterat avfall, ansök om abonnemang genom att fylla i formulär för nytt avfallsabonnemang.

Läs mer om avfallstaxan.