Avgifter
Abonnent och därmed kund är den som är lagfaren ägare till fastigheten. Det är alltså fastighetsägaren som är betalningsansvarig för VA- och avfallsavgifterna, även om bostaden är uthyrd.
Avgifter Vatten och avlopp
För att täcka nödvändiga kostnader för den allmänna VA-anläggningen i Sigtuna kommun ska ägare av fastigheter betala avgifter enligt gällande taxa.
VA-taxan
VA-taxa som gäller från och med 2025-01-01 finns längre ner på sidan. Taxan har höjts med ungefär 15% på grund av ökade kostnader för drift, underhåll och investeringar i VA-anläggningen och för att upprätthålla god kvalitet och ökade miljökrav. Käppalaförbundet som renar avloppsvatten bygger om sitt verk för att uppnå dom nya högre miljökraven och en ökande befolkningsmängd. Norrvatten som levererar dricksvatten planerar att bygga en kompletterade anläggning, intill dagens vattenverk. Befolkningen ökar och det finns behov att införa ytterligare rening som skydd mot PFAS, virus, bakterier och parasiter.
Anläggningsavgifter
Anläggningsavgifterna (engångsavgifter) ska täcka kostnaden för att ansluta en fastighet till den allmänna vatten- och avloppsanläggningen. Här tas hänsyn till både den nytta som en fastighet har av att vara ansluten till den allmänna VA-anläggningen och de investeringskostnader som anslutningen medför.
I samband med om- och tillbyggnation kan förändringar på fastigheten inträffa som kan leda till skyldighet att betala tillkommande VA-anläggningsavgifter, till exempel vid byggnation av gäststuga.
Hur stor är anläggningsavgiften?
Anläggningsavgiften för en villa med en tomt på 800 kvm är 327 095 kr inklusive moms.
En beräkningsmall för anläggningsavgift finns längre ner på sidan.
Brukningsavgifter, periodiska avgifter
En liter vatten kostar i genomsnitt cirka 5 öre. För det priset får du dricksvatten med hög kvalitet levererat till din tappkran och blir av med avloppsvattnet (både hushållsavloppet och dagvatten från gator och fastigheter) och får det omhändertaget och renat på ett miljöriktigt sätt.
Avgiften ska täcka kostnaderna för att producera och leverera dricksvatten, omhänderta och rena avloppsvatten inklusive dagvatten från fastigheter och gator samt underhåll av ledningsnätet.
Avgiften betalas fortlöpande. Brukningsavgiften innehåller två fasta och en rörlig avgift. De fasta avgifterna baseras på vattenmätarstorlek och tomtytans storlek. Den rörliga avgiften beror på förbrukad vattenmängd. Man kan få en reduktion på tomtyteavgiften om fastigheten själv tar hand om sitt dagvatten (regn, snö, dräneringsvatten) på tomtmarken med till exempel stenkista. Vissa fastigheter kan ha större mätare än nödvändigt installerade och vi vill upplysa om att det då kan vara möjligt att byta ut denna mot en (eller flera parallellkopplade) mindre mätare och på så sätt få en lägre fast avgift. Detta gäller inte för villahushåll då de redan har den minsta mätaren.
Hur stor är årsavgiften?
För ett villahushåll med en tomtyta på 800 kvadratmeter som förbrukar 150 kubikmeter vatten är årskostnaden 7 478 kr inklusive moms.
Avgifter avfall
Fastighetsägare och tomträttsinnehavare inom kommunen är skyldiga att anmäla hämtning av avfall till Sigtuna Vatten & Renhållning AB.
Avfallstaxa 2025
Kommunfullmäktige har beslutat om ny avfallstaxa som börjar gälla 1 januari 2025.
Den nya avfallstaxan har tagits fram för att anpassa taxan till aktuella kostnader, intäkter och förändringar i lagstiftningen. Avfallstaxan kommer att sänkas i snitt 6 %. Detta tack vare högre intäkter från förpackningar än beräknat. Kommunen får schablonmässig ekonomisk ersättning från producentansvarsorganisationerna för insamling av förpackningar, enligt regelverk som trädde i kraft 1 januari 2024. På kostnadssidan har flera poster fallit ut lägre än tidigare beräknat på grund av till exempel bra resultat i upphandlingar, omförhandling och ersättning för insamlat skrot på återvinningscentralen.
Beslutade ändringar är i korthet:
- Några justeringar och förtydliganden av texter i taxan. Bland annat ersätts begreppet ”grundavgift” med ”fast avgift” och begreppet ”viktavgift” med ”behandlingsavgift” för att tydliggöra taxan för kund.
- Sänkning av rörlig avgift med 15 % för hämtning av mat- och restavfall i kärl för kundgrupperna småhus, fritidshus och flerbostadshus.
- Höjning av fasta avgifter för samtliga kunder med 10 %. Höjningen görs för att intäkterna från fasta avgifter i större utsträckning ska täcka de kostnader som finns för ÅVC och administration mm. (vilka finansieras av fasta avgifter).
- Höjning för tjänster gällande trädgårdsavfall och grovavfall med 10 % för att i högre grad täcka de kostnader som finns för tjänsterna.
- Avgiften för dragväg (gångavstånd) 1,5–10 meter tas bort för tjänster med kärl för flerbostadshus och verksamheter.
- Höjning av avgift för byte av insatssäck i underjordsbehållare eftersom de ska jobbas bort.
- På grund av ökat behov av hämtningar av förpackningar undersöks möjligheten att kunna öka hämtningsfrekvensen av fyrfackskärl 2 (förpackningar) till var tredje vecka. Utfallet är dock osäkert på grund av brist på marknaden gällande fyrfacksfordon. Som alternativ införs en ny tjänst med ett 370 l tvåfackskärl för insamling av plast- och pappersförpackningar, om kunden redan har abonnemang med fyrfackskärl 1 och 2.
- Nya tjänster med City Bins (en typ av behållare som töms med kran, 2,1 kbm-3,6 kbm) för insamling av matavfall, restavfall, förpackningar och returpapper för flerbostadshus. Behållarna kan hyras ut till flerbostadshus som ännu inte hunnit bygga rum för den ökade avfallshanteringen av förpackningar.
- Nya tjänster för insamling av förpackningar i underjordsbehållare för flerbostadshus.
Villahushåll
För en- och tvåbostadshus med det vanligaste abonnemanget, fyrfackskärl med hämtning varannan vecka (Kärl 1) respektive en gång per månad (Kärl 2), minskar de totala kostnaden med 70 kr per år till 2 890 kr per år.
Villor räknas till kategorin ”småhus”, det vill säga hushåll som är permanentbostäder och har en egen faktura. Villahushåll har från och med hösten 2020 fått fyrfackskärl. För dig som har lite avfall finns möjlighet att dela kärl med en fastighetsinnehavare som bor i närområdet. Varje fastighetsinnehavare betalar då varsin fast avgift och delar på abonnemangsavgiften. Blanketten “dela fyrfackskärl” hittar du i självservice.
Om ditt hushåll har mycket avfall kan du beställa någon av våra olika tilläggstjänster. Blanketten “tilläggstjänst extrakärl” hittar du i självservice.
Flerfamiljshus
Hur kostnaderna förändras 2025 för enskilda flerbostadshus och verksamheter beror på förutsättningarna för varje kund, hur enskilda abonnemang är dimensionerade med behållarstorlek, frekvens med mera. Fasta avgiften debiteras per hushåll.
Flerfamiljshus kan påverka sin avfallstaxa genom att minska mängden restavfall. Detta genom att till exempel att sortera ut mer matavfall, samt starta upp ut sortering av förpackningar och tidningar/returpapper. Sigtuna Vatten och Avfall erbjuder rådgivning om dimensionering. Kontakta vår kundtjänst för mer information. Det är alltid fastighetsägarens ansvar att ställa iordning ett utrymme eller en plats som gör det möjligt att sortera avfall. Senast 31 december 2026 ska alla sortera ut förpackningar.
Verksamheter
Verksamheter kan också minska sina kostnader genom att sortera ut matavfall och förpackningar från restavfall. Förpackningar lämnas över till en entreprenör på den fria marknaden. Verksamhetsavfall ska också lämnas till fria marknaden.
Fritidshus
Hämtning för fritidshus sker under vecka 16 till och med vecka 41. Då fritidshussäsongen är under en begränsad period och därmed har färre hämtningar har de en lägre avgift än permanent boende.