Få en påminnelse i mobilen om när det är dags att ställa ut dina kärl för tömning

Nu kan du ladda ner Sigtuna Vatten & Renhållnings nya avfallsapp. Appen Sivab innehåller bland annat:

 

Sorteringsguide A–Ö

 

Tömningsdagar av dina sopkärl

 

Information om återvinningscentralen

 

Notiser om driftstörningar

Så här laddar du ner appen

Sök efter ”Sigtuna Vatten och Renhållning” eller Sivab i Appstore eller Google play. Du kan också ladda ner appen genom att klicka på knapparna nedan. När du installerar appen får du en guide om hur appen fungerar och hur du navigerar i den.

Tömningsdagar

Om du lägger in din adress kan du se när nästa sophämtning sker. Under fliken inställningar måste du ställa in att du tillåter notiser för tömningsdag för att funktionen ska fungera.

Notiser

I appen kan du få notiser om följande tjänster:

  • En påminnelse klockan 19.00 dagen innan vi tömmer dina kärl.
  • Nyheter.
  • Driftinformation.

*Om du inte vill ha notiser stänger du av dessa under fliken inställningar.

Appens notisfunktion ska ses som ett hjälpmedel. Det är fastighetsägarens eget ansvar att ställa ut sopkärlen så att tömning kan ske även i de fall då notiserna skulle fela på grund av till exempel tekniskt fel, felaktiga inställningar, fel hos telefonoperatör. 

Om du saknar något eller om det är något som inte fungerar

Appen är helt ny och kan fortfarande innehålla enstaka buggar. Om du upptäcker något som inte fungerar tar vi gärna emot dina synpunkter. Detsamma gäller om du inte hittar det avfallsslag du söker på. Skicka ett mejl till info@sigtunavatten.se och ange ”Appen” i ämnesraden.

Vanliga frågor

Det nya insamlingssystemet kommer att införas i Sigtuna, Håbo, Knivsta och Upplands-Bro kommuner, med start i oktober 2020.

Det nya systemet innebär att du som bor i villa och fritidshus kommer att få dina nuvarande sopkärl utbytta till två nya fyrfackskärl.

Villahushåll i Sigtuna kommun får fyrfackskärl mellan vecka 48 till och med vecka 51. Du har fått ett brev hemskickat med information.

Du kommer att få ett påminnelsebrev om när det är dags att ställa ut dina nuvarande kärl.

Vi hämtar de kärl du har idag och ställer ut två nya.

Det finns flera skäl till att kommunen väljer att införa ett nytt insamlingssystem.

Systemet med fyrfackskärl ger dig en ökad service och gör det lättare att sortera. Det nya insamlingssystemet innebär en mycket högre service för dig som bor i villa och fritidshus, som slipper åka till en återvinningsstation för att sortera förpackningar och tidningar/returpapper. Med fyrfackssystemet kan du sortera och lämna förpackningar och tidningar/returpapper nära bostaden. Det är lätt att sortera rätt med fyrfackskärl. Erfarenhet visar att hushållens sortering av avfall ökar markant om det är enkelt att lämna ifrån sig sitt sorterade avfall.

Systemet med fyrfackskärl ger goda förutsättningar för ökad sortering, vilket är både miljövänligt, resurseffektivt och bidrar till ett mer hållbart samhälle. Bättre sortering leder till ökad återvinning och renare material. Med god kvalitet på insamlat material kan mer material cirkuleras och återvinnas till nya produkter, vilket är miljövänligt och resurseffektivt. Hushållens transporter med bil till återvinningsstationer minskar när förpackningar och returpapper kan lämnas vid fastigheten. En ökad sortering leder till att mängden material som går till förbränning minskas, och bidrar därmed i förlängningen till ett mer hållbart samhälle.

Systemet med fyrfackskärl är också kostnadseffektivt och leder till färre transporter eftersom att insamlingen av förpackningar och tidningar/returpapper sker i samma system som mat- och restavfallet. Enligt nya förordningar* ska det finnas ett tillståndspliktigt insamlingssystem för förpackningar och tidningar/returpapper som ska erbjuda fastighetsnära insamling till 100% av Sveriges bostadsfastigheter senast 1 april 2025.

De nya förordningarna innebär i praktiken att du ska kunna lämna ifrån dig utsorterade förpackningar och tidningar/returpapper i nära anslutning till bostaden. Det ska vara lika lätt att lämna förpackningar och tidningar/returpapper som det är att lämna restavfall och matavfall. Genom att kommunen inför ett samordnat system för insamling av matavfall, restavfall, förpackningar och tidningar/returpapper blir insamlingen både resurseffektiv och miljövänlig samtidigt som du får ett väl fungerande system för samtliga åtta avfallsslag.

* Förordning (2018:1462) om producentansvar för förpackningar, förordning (2018:1463) om producentansvar för returpapper.

Varje fastighet får två nya sopkärl där varje kärl är uppdelat i fyra fack. Med det här systemet kan du sortera i nära anslutning till din bostad.

Så här ser fyrfackskärlen ut

*Restavfall är avfall som inte kan återvinnas på annat sätt än genom förbränning. Exempelvis blöjor, tandborstar, dammsugarpåsar, servetter, plastbestick, snus, cigaretter, tuggummi, plastleksaker (utan elektronik) etc.

Du som bor i lägenhet fortsätter med redan befintligt insamlingssystem. Många lägenheter har redan idag tillgång till full sortering i gemensamma miljörum.

Är du intresserad av förbättrad sortering vid din fastighet så kontaktar du i första hand din fastighetsägare. Kommunen kan hjälpa till med rådgivning men det är alltid fastighetsägarens ansvar att ställa iordning ett utrymme eller en plats som gör det möjligt att sortera avfall.

Byte till fyrfackskärl pågår under 2,5 månader hos 20 000 hushåll i fyra kommuner (Håbo, Knivsta, Sigtuna och Upplands-Bro). I Sigtuna kommun kommer byte till fyrfackskärl att ske från och med vecka 48 till och med vecka 51.

För att få en rationell hantering och administration av detta har respektive nämnd i varje kommun beslutat att alla avgifter ska vara oförändrade under denna period, vilket innebär att man fortsätter att betala för det abonnemang som man har nu fram tills ny taxa börjar gälla. Ny avfallstaxa börjar gälla tidigast från och med 1 januari 2021.

Två fyrfackskärl som rymmer 370 liter var för sortering av 8 avfallsfraktioner 

  • Kärl 1 töms varannan vecka  (26 gånger per år). I detta kärl sorterar du restavfall, matavfall, färgade glasförpackningar och tidningar/returpapper.
  • Kärl 2 töms var fjärde vecka  (13 gånger per år). I detta kärl sorterar du plastförpackningar, pappersförpackningar, metallförpackningar och ofärgade glasförpackningar.

Ett arbete pågår med att ta fram ny taxa som kommer att gälla från och med 1 januari 2021. Nuvarande taxa gäller under 2020, även för fastigheter som har bytt till fyrfackskärl.

Hämtning för fritidshus sker under perioden vecka 16 till vecka 41.

  • Kärl 1 töms varannan vecka (13 gånger per säsong). I detta kärl sorterar du restavfall, matavfall, färgade glasförpackningar och tidningar/returpapper.
  • Kärl 2 töms var fjärde vecka (7 gånger per säsong). I detta kärl sorterar du plastförpackningar, pappersförpackningar, metallförpackningar och ofärgade glasförpackningar.

Ett arbete pågår med att ta fram ny taxa som kommer att gälla från och med 1 januari 2021. Nuvarande taxa gäller under 2020, även för fastigheter som har bytt till fyrfackskärl.

För dig som har lite avfall finns möjlighet att dela kärl med en fastighetsinnehavare som bor i närområdet. Varje fastighetsinnehavare betalar varsin grundavgift och delar på abonnemangsavgiften. Detta gäller både för villa och fritidshus. 

Två fastighetsinnehavare som har samma typ av abonnemang, får dela ett abonnemang för fyrfackskärl och använda gemensamma avfallsbehållare under förutsättning att:

  1. Ett abonnemang med fyrfackskärl för en- och tvåbostadshus är tillräckligt för att samla in avfall från fastigheter som avser att dela abonnemang.
  2. Fastighetsinnehavarna delar båda fyrfackskärlen som ingår i ett abonnemang.
  3. Det är högst 500 meter mellan nuvarande uppställningsplatser för kärl.
  4. Kraven om fyllnadsgrad och vikt i kommunens avfallsföreskrifter uppfylls.
  5. En av fastighetsinnehavarna förbinder sig att ansvara för uppställningsplatsen för behållarna.

Blanketten “dela fyrfackskärl” hittar du i självservice.

Om ditt hushåll har mycket avfall kommer du kunna beställa någon av våra olika tilläggstjänster. Du kommer kunna teckna ett abonnemang med ytterligare kärl, utöver ditt ordinarie abonnemang med fyrfackskärl.

  • Extra fyrfackskärl Kärl 1 (26 gånger per år)
  • Extra fyrfackskärl Kärl 2 (13 gånger per år)
  • Extra 190 liters kärl för restavfall (26 gånger per år)
  • Extra 140 liters kärl för matavfall (26 gånger per år)

Blanketten “tilläggstjänst” kommer att finnas i självservice under vecka 46.

Ja, du kan dela kärl även med fyrfackskärlen. Nuvarande delning upphör dock och du behöver skicka in en ny ansökan. En av fastighetsinnehavarna förbinder sig att ansvara för uppställningsplatsen för behållarna. Blanketten ”dela fyrfackskärl” hittar du under självservice 

Ja. Om du hemkomposterar idag och har anmält detta till miljö- och hälsoskyddskontoret så kan du fortsätta med hemkompostering när fyrfackskärlen införs. Om du hemkomposterar får facket för matavfall inte användas till andra avfallstyper. Du kommer att ha samma tömningsfrekvens som ett ordinarie abonnemang på dina fyrfackskärl.

Kärl 1 töms varannan vecka (26 gånger per år).
Kärl 2 töms var fjärde vecka (13 gånger per år)

Om du inte längre vill hemkompostera kontakta oss på:
info@sigtunavatten.se eller Sigtuna Vatten & Renhållning AB, 195 85 Märsta.

Kärl 1 töms varannan vecka (26 gånger per år). I detta kärl sorterar du restavfall, matavfall, färgade glasförpackningar och tidningar/returpapper.

Kärl 2 töms var fjärde vecka (13 gånger per år). I detta kärl sorterar du plastförpackningar, pappersförpackningar, metallförpackningar och ofärgade glasförpackningar.

Fyrfackskärlen töms med en sopbil som har fyra fack som ser till att avfallet hålls sorterat. Varje material hålls åtskilt.

Här kan du se en film om hur tömningen går till med en fyrfacksbil, filmen är gjord av PWS.

Filmen


Ett fyrfackskärl har följande mått:
Bredd: 77 cm
Höjd: 110 cm
​Djup: 90 cm

Varje kärl rymmer 370 liter och består av fyra fack, som separeras genom en mellanvägg och två mindre insatsbehållare. Fördelningen i varje kärl ser likadan ut för alla kommuninvånare. Tänk på att systemet innebär att du får två kärl på din fastighet och planerar du för att ställa iordning en uppställningsplats bör du läsa om Hur stor behöver uppställningsplatsen vara.

För att kärlen ska få plats måste uppställningsplatsen vara:
Bredd: 180 cm
Höjd: 110 cm, höjden med öppet lock är 180 cm

Båda kärlen behöver inte stå på samma plats eftersom de inte töms samtidigt. Om kärlen inte får plats där du har dina kärl idag, kan du ställa undan ett av kärlen och ställa fram det på tömningsdagen.

  • Kärlen kan placeras vid den egna fastigheten i den riktning som passar dig, med handtaget inåt eller utåt.
  • Kärlen ska stå på en plan och hårdgjord yta utan nivåskillnader, såsom trösklar och kanter, för att underlätta för våra chaufförer.
  • En yta räknas som hårdgjord om hämtningspersonal kan dra eller skjuta kärlet utan svårigheter. Gräs och kullersten som skapar svårigheter för chauffören räknas inte som hårdgjorda ytor.

Viktigt att tänka på är att ytan runtom kärlen och längs dragvägen behöver vara fri från hinder på tömningsdagen av arbetsmiljöskäl.

Allt avfall som du sorterar ut tas till vara på bästa möjliga sätt.

Förpackningar och tidningar/returpapper skickas till olika återvinningsindustrier och återvinns till stor del till nya produkter, förpackningar och tidningar. Till exempel glas kan återvinnas hur många gånger som helst till nya glasförpackningar, utan att kvaliteten försämras. När det gäller pappersförpackningar blir pappret i förpackningen nya pappersförpackningar och plasten i förpackningen eldas för att ge hela processen energi. Allt matavfall omvandlas till biogas och biogödsel. Biogas används till fordonsbränsle och biogödsel används på åkermark för att odla nya råvaror. Restavfallet förbränns och ger energi i form av el och värme.

Att återvinna förpackningar och tidningar/returpapper, sparar på jordens ändliga resurser då inga nya råvaror förbrukas, och det går dessutom åt mindre energi och transporter att återvinna, än att producera nytt.

Ja återvinningsstationerna kommer att finnas kvar. Återvinningsstationerna ägs och sköts av Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI AB).

Här kan du läsa mer om återvinningsstationerna i Sigtuna kommun